4. juni 2015

Grundlovsommer


I morgen er det 5. juni og grundlovsdag. Det bliver sommer og vi skal fejre, at vi har en grundlov. Vi siger i Danmark, at vi gik fra enevælde til folkestyre med grundlovens indførelse i 1849, men Danmark fik reelt først demokrati i 1915, da også kvinderne fik stemmeret HER. At vi ikke nåede at hugge hovederne af adelen og den herskende overklasse, som det skete i mange andre lande i Europa, mener jeg skyldes, at bondelandet Danmark havde en stærk intelligent litterær elite, der forstod de tanker der rørte sig ude omkring og som forstod at formulere frihedstanken i kampen for den talte og trykte ytringsfrihed. Den havde i hvert tilfælde stor indflydelse. Og det syntes at være en god ide, at overklassen beholdt deres hoveder og vi undgik et blodbad. Men senere fik Danmark storhedvanvid, gik i krig og blev et lidet halveret land, der stadig tror det er kæmpe stort.  

Men så har vi jo modebranchen, der er lidt mere fredeligt. :) Og jeg har fundet det sidste nye Stine Goya PF (før efterår) 2015. Jeg ved ikke, om det er en skumfødt Venus, der er tænkt på med det mønster og med de farver, men jeg kom til at tænke på havet omkring Danmark. Det passer perfekt til en grundlovsdag. 

Nyd fridagen og med det, vil jeg også lige sige, at jeg holder lidt fri fra bloggen den næste uges tid.
Stine Goya: Jalene dress Grundloven. Af de mere end 1.300 love, vi har i Danmark, er der én lov, der er hævet over alle de andre, nemlig grundloven. 
Grundloven er Danmarks forfatning, dvs. den lov, der beskriver de grundlæggende regler for samfundet. Grundloven beskriver bl.a. den enkelte borgers rettigheder og pligter, f.eks. at der er ytringsfrihed, religionsfrihed og værnepligt. 
I grundloven står der også, at den øverste magt i Danmark skal deles mellem den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt. 
Folketinget har den lovgivende magt. Det vil sige, at Folketinget vedtager alle de love, der skal gælde i Danmark. Regeringen har den udøvende magt og sørger for, at lovene bliver til virkelighed i samfundet. Det tredje ben i magtens tredeling er domstolene, der har den dømmende magt. Domstolene dømmer, om lovene overholdes. HER
ØNSKER 
EN DEJLIG
 GRUNDLOVSDAG 
MED MASSER AF SOL<> 1 kommentar:

  1. Happy Holiday. I love the prints. Beautiful colors and design!

    SvarSlet