25. maj 2015

Ældrebyrde- eller power


Vi når flere faser i løbet af livet. Og at være nærmere de 70 end de 60 er endnu en ny fase. Kroppen forandrer sig, livet forandrer sig. Jeg har forandret mig. Den erkendelse er med til at gøre nuet levende. Jeg synes ikke, jeg har mistet pusten eller min power. Men jeg føler, at jeg må finde en ny og anden energi, end den jeg havde før. Jeg er ikke den store "aktivist", men kommer dog i mit fitnesscenter og arbejder på, at holde krop og hjerne ved lige, sådan at jeg kan bruge den så længe som muligt. Jeg kan godt beklage mig og samtidig synes, at livet er godt. Jeg vil gerne beholde min værdighed og ikke blive en ældrebyrde. Et ord som politikerne og fanden har skabt. En byrde som ældre ???

Der tales og skrives en del om, at vi gamle nægter at blive usynlige, at vi kan det hele, hvis bare vi vil.  I den opfattelse ligger der en masse energi, for det smitter at tro på, at det meste stadigt kan lade sig gøre. Og det forsøger jeg at holde fast i. Men samtidigt har det også en bagside. Det kan virke som et pres for den som hverken har lyst til at være udadvendt eller initiativrig. Som ikke farer rundt til alt muligt og er frivillig her og der.  Men trives godt med at tage det stille og roligt og nyde pensionisttilværelsen. Eller som slet ikke har kræfterne. Da kan man hurtigt komme til at føle sig udenfor eller som en byrde.  Alder-dommen (et mærkeligt ord) er ikke bare et ENTEN - ELLER, men et BÅDE - OG. Vi er en stor gruppe med mange forskellige behov der ændrer sig med tiden.  Og det håber jeg der bliver taget højde for, når der politisk udstikkes rammer for de gamle. Vi kan være gammel på mange niveauer og med lidt eller meget power. Men en byrde! Sådan vil jeg nødigt opfattes uanset hvilken hjælp eller behov jeg måtte få. RIGTIG 
GOD 
UGE
<>

5 kommentarer:

 1. Hello Anne from across the miles! I know there is some language lost in the translation but I can read most of what you are revealing here. There is so much to think about with aging. The thing I pick up from friends who I met at my local senior center is that you need mental discipline in order to be mentally healthy. Curiosity about life to keep the flatness from entering in, and a mind that is interested in many things. One of my favorite books is Jane Fonda's Prime Time. She has a wonderful outlook on reaching our golden years as she calls it "ascending the ladder" rather that "over the hill" meaning that life can keep getting better. But there are physical challenges which can alter everything.
  My 16 year old son recently asked me, "what matters about life, we just all die in the end." And I told him, Love matters for one. All the great writers and poets write about it. And secondly expanding the mind. Those two things make life worth it. ;)
  Nice to see you today and hope you have a great week.

  SvarSlet
  Svar
  1. my writing doesn't look translated very well either!!!

   Slet
 2. Dejligt at du kan formulere det vi nok alle syntes i vores alder. Der er mange fordele men på en måde er den faktisk også svær.Den kan lidt sammenlignes med teenager alderen for der er utroligt mange nye ting at tage stilling til.

  SvarSlet
 3. Ja det er et nedværdigende og et utrolig dumt ord, ældrebyrd, man er jo ikke aftomatsik en byrde fordi man er ældre, de fleste klarer ,da heldigvis sig selv, både økonomisk og fysisk . Det er rigtigt, man nok selv tit synds man skal være aktiv hele tiden, for ikke at spille sin tid, tid er jo kostbart og ikke mindre jo ældre man bliver , de fleste også mig selv siger, vi må gøre tingene medens vi kan ( bruge penge ) f. Eks. På rejser. Ja selv følgelig er mange ting blevet anderledes nu man er blevet ældre, men også en stor frihed, så det er om at nyde den.

  SvarSlet
 4. Lige her i valgkampen er det er meget vigtigt emne du fremhæver Anne-Marie. De politikere, der ser den ældre del af befolkningen som en byrde, bør lige huske, at det er de samme ældre, som faktisk ejer 70% af formuerne. Der er rigtig mange, der har betalt deres bolig ud, har store pensionsopsparinger osv. Hvis man vil have deres stemme i fremtiden skal man tale pænt til dem og om dem! Hvor er det også sørgeligt, at mennesker kun ses som en resource. Først er man et investeringsobjekt, hvor der fyldes så megen uddannelse på så hurtigt som muligt, så er man et aktiv, og derefter en byrde! Medmenneskeligheden kan ligge på et meget lille sted :-(

  Hvorvidt ældre skal være udadvendte og aktive, eller indadvendte og stille - det afgør kun de ældre. Det er stadig et frit land vi lever i! Og selv i alderdommen har vi ret til at leve som vores personlighed tilsiger os.

  Idag ser du rigtig frisk og forårsklar ud i kridhvidt. Det er så fint med den lysegrå til - og heldigvis varmt, nu da solen boykotter Danmark!

  SvarSlet