18. juni 2012

ELLE: "Glem kroppen..."


I de næste par uger er der rigtig mange unge der afslutter flere års skolegang. Det er efterhånden en del år siden mine børn afsluttede deres eksamen. Og fejrede det ved, som traditionen byder, at køre rundt i hestevogne eller pyntede biler med rødhvideflag og bøgegrene. Og snart er det mine børnebørns tur. 


Hoku pokus ingen mormorarme og ingen knæ, men hals.

Det fik mig til at tænke på begrebet alder. Når jeg ser i spejlet tænker jeg, at jeg indeni er den unge pige med lyst til at opleve og sætte nyt igang. Jeg er ikke blevet forandret. Men jeg har oplevet forandring. Selvfølgelig har sorgerne sat aftryk, men det har glæderne også. Og når sorgerne er fløjet ud, så er der igen blevet plads til nye glæder. 

Og glæde, er også hvad der ses hos alle de gamle kvinder, som Ari Seth Cohen har fotograferet til sin blog og nye bog, Advance Style HER. Livsglæde, livskvalitet og skønhed lyser ud af de smukke og spændende kvinder. De iscenesætter selv deres liv, så det bliver en farvestrålende palet, som jeg skrev om i Modens Ladies HER. Når jeg ser på dem, bliver jeg smittet med livsglæde og får mod på at blive rigtig gammel. Ari Seth Cohen har flyttet grænser ved at synliggøre gamle kvinder og mænd. 


Da jeg begyndte at blogge om stil og mode, gjorde jeg det, fordi mode altid har interesseret mig, men også i frustration over at være blevet usynlig i det offentlige rum, i blade og magasiner. At genkendeligheden ikke længere var til stede. Kvinder på min alder 60 + er ganske enkelt ikke længere at finde hverken det ene eller det andet sted. Så det var spændende da jeg fandt Advanced Style.

Glad blev jeg også, da jeg så at ELLE havde et tema "God stil uanset alder" (juni 2012). Her giver de gode råd, til hvad man skal have på, når man henholdsvis er 20, 30, 40 og 50+. Og det går meget godt indtil 50+ så knækker filmen - der står: 

"GLEM KROPPEN, nu er det personligheden, der skal i fokus. DÆK HALSEN med rullekrave eller tørklæde og skjul mormorarmene med et ærme eller en jakke. LAD VÆRE MED AT EKSPERIMENTERE  med mærklige klipninger, gå hellere efter funky og skæve detaljer i tøj og accessories". 

Her er det jeg får varmen igen efter en kold cykeltur, jeg er ved at koge over. For hvordan skal vi nogensinde komme til at holde af vores gamle krop, når den skal være usynlig. Den gør mere ondt en nogensinde før og huden og alt andet falder fra skelettet med tyngdekraften - mere ned nogen sinde før. Den groteske krop og døden er en realitet - mere end nogensinde før, men vi er ikke døde endnu. 

Jeg er ikke den, der har modet til at stiller op i lårkort eller bar ryg længere, men jeg ville ønske, at nogen ville designe tøj der også gjorde os smukke med mormorarme, gardiner på ryggen og tykke knæ. Så skønhededen kunne ses både med og uden "funky og skæve detaljer og accessories" som de skriver i ELLE. 

Når det er sagt, beundre jeg kvinderne fra Advance Style der klæder sig som de gør af oprigtig glæde og den glæde smitter. Jeg beundre Ari Seth Cohen, for det mod han har udvist til sit projekt. Modeverdenens regler for skønhed er en gang for alle blevet brudt. 
Karl kan godt tage sine handsker af, vi ved godt at han har gamle hænder og måske er de smukke?

For mig har kvinderne og Advance Style betydet, at jeg igen har fået lyst til at designe mit eget tøj... 5 kommentarer:

 1. I agree. Advanced Style has changed our world and it will never be the same. Thankfully we have inspiration to continue to express ourselves with confidence, as you are doing with your beautiful flower as accessory.

  SvarSlet
 2. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 3. sorry, I had to delete my last comment because something with the translator made it post wrong...Anyway, I love Advanced Style and Ari. His focus on those lovely ladies relieves me of some of the fears of aging. I love knowing that style doesn't have to stop as I get older and that I can keep enjoying expressing myself in my appearance.

  SvarSlet
 4. Jeg elsker Advanced Style! jeg finder den blogen sa inspirerende!

  SvarSlet
 5. Gad vide om ELLE ville turde skrive det samme idag? Også jeg blev dengang provokeret af udsagnet 'glem kroppen' . Min krop har ikke modelmål, men den har skabt nyt liv og fungerer fint, trods mine 'mange' år på Jorden. Respekt for det, tak! Og tak fru Bruun, for din inspirerende blog med stof til eftertanke..

  SvarSlet