2. februar 2012

Ung og gammel og Chanel

Foto øverst: Chopenhagen Fachion Week, nederst fra Karen Blixen museet.
To smukke billeder. Ung og gammel. Det er skønhed i min optik. Den ene model for Ivan Grundahl, den anden forfatter. Interessant hovedbeklædning.
Der kan gøres mange analyser over disse billeder, men det er ikke formålet - kun vil jeg lige skrive lidt om en fyr der hedder Roland Barthes (1915-1980). Han var  bl.a. litteraturkritikker og filosof og glad for fotografier. Han havde den teori, at når vi ser på billeder, gør vi det på tre måder.
Vi ser på billedet med den medfødte egenskab vi har til bare at se. Vi ser på det med vores socialkulturelle bagage, altså det vi har lært under vores opvækst. Og så ser vi det i forbindelse med teksten. Det er spændende, for så er et billede altså ikke bare et billede om f.eks. mode, men også en fortælling om os (beskueren) og vores egen fortælling.

Alt det kom jeg til at tænke på fordi jeg lige har været inde og se "Northern Women in Chanel". En fotoudstilling på Designmuseum Danmark i bredgade, om nordiske modeller fotograferet i Chanel tøj. Billeder og bog: Peter Farago & Ingela Klemetz Farago.