23. september 2012

Mode og antimode



Er den gode smag blevet hjemløs? Spørgsmålet blev stillet ved en forelæsning på Designmuseum Danmark. I spørgsmålet ligger der en dobbelthed. Dels er der tale om, at inspirationen kommer direkte fra de hjemløse, fx mange lag, forskellige stoffer og stoffer der er revet i stykker. Og dels stiller overskriften også det spørgsmål, om den gode smag er blevet væk, er den blevet hjemløs? Og denne dialog stiller også spørgsmål ved hvad og hvem der definerer den gode smag.  Da hjemløsmoden kom frem, fik den betegnelsen ”hjemløschic” mode. Men blev det en trend?

En trend bliver defineret som noget der stadig er i forandring og samtidig er kollektiv. Det vil sige, der skal være flere der fange den samme ide. Vi kan sammenligne det lidt med skvalderkål, som der blev sagt, det popper op alle mulige stæder og næsten altid samtidig. Og så dør det igen. Tøjet herunder er en blanding af hjemløschik og punk.


Barbara I Gongini CPH Fashion Week



Barbara I Gongini CPH Fashion Week


Mode er hvad vi tillægger den.  Mode er som en social mekanisme - hvem vil vi være? Vil vi tilhøre en gruppe eller vil vi være vores egen? Selv når vi prøver at være vores egen, er det alligevel ofte en trend vi følger. 

Tøjet fortæller om status. Moden siver fra høj- til lav status, fra catwalk til gadeplan, men som sagt også omvendt. Fx har vi set, at fritidstøj og sportstøj danner couture. Tænk på benvarmere der for år tilbage var et hit i moden. Det kom både fra hjemløse og fra sporten. Jeg vil lige nævne Jane Fonda, hun blev synonymet på benvarmertrenden. Og sidst har vi set benvarmere hos Chanel i vintermoden 2011.


Chanel 2011 New York Fashion Shows


Men hvad er autentisk mode så, er det street fashion? Det er svært at sige. Og hvad er ny og gammel mode? Når vi bruger ordet ”vintage” er det et finere ord for gammelt brugt tøj der er blevet ophøjet og genbrugt. Vintagetøj skaber trend. Det popper op alle vegne og næsten samtidig. Det er blevet trendy at gå i vintagetøj eller genbrugstøj. Men i genbrugsforretningerne er det ikke nødvendigvis gammelt tøj der sælges, det er bare brugt. Så vi kan spørge hvem og hvad er autentisk, er det fx den fattige hjemløse der optræder på modebillederne som baggrund/tilbehør, eller er det når en hjemløs bliver model og går catwalk som ved Resteröds modeopvisning for AW 2012. Eller er det når gammelt bliver nyt?

Der blev også peget på modens opløsning og markedskræfterne. Det er ikke længere nok med 4   opvisninger om året, moden skal være økonomisk rentabel, så der skal hele tiden produceres nyt. Det kræver ekstra meget at skulle finde på hele tiden og derfor flyder det ud.  
Ivan Grundahl 2012



Det er mine noter fra foredragene der ligger til grund for det jeg skriver. Og forelæsningerne foregår på Designmuseum Danmark ved:  Ph.d., cand.mag. Marie Riegels Melchior; adjunkt, ph.d., cand.mag. Maria Mackinney-Valentin; museumsinspektør, cand.mag. Kirsten Toftegaard; cand.mag. Nikolina Olsen-Rule; lektor, ph.d., cand.scient. Lise Skov.

4 kommentarer:

  1. Tøjet virker deprimerende tris og opgivende, tænk forskelden på det og dit skønne farverige tøj som gør en glad ind i sjælen så tøj kan faktisk påvirke vores humør din blog giver lidt at tænke på kærligste Mona

    SvarSlet
  2. Sikke en fantastisk og tankevækkende artikel! Jeg kan huske jeg så et indslag på TV fra modeopvisningen med de hjemløse modeller. Dengang syntes jeg det var en genial ide, og det synes jeg vel stadig. Så længe de hjemløse ikke bliver brugt som pauseklovne.

    Der er jo ingen tvivl om, at fattigdom også er en inspirationskilde, og et udtryk for en form for oprør mod normerne. Spørgsmålet er bare, om man ikke bliver dobbelt så vinter deprimeret i Danmark med denne farve-forladte påklædning, når man istedet kan gå klædt i alle verdens kulørere istedet!

    SvarSlet
  3. I'm losing a little in the translation (Google is not perfect!) but I LOVE the fashion you've shown here. I also wish I could attend your lectures, with a really good translator. I think it's important to consider where our clothes come from, how we are contributing to the world, and try to make conscious choices with good intent.

    SvarSlet